Katten trimmen

Jong, oud, kortharig, langharig… veel katten kunnen wel wat hulp gebruiken met de vachtverzorging. Vachtproblemen kunnen veroorzaakt worden door o.a. ziekte maar ook door bijvoorbeeld weersinvloeden en gewoonweg omdat de kat veel (wol)haar heeft.

Heeft de kat regelmatig last van haarballen, klitten of vervilting?

Dan kan een trimbehandeling uitkomst bieden om de vacht weer op orde te krijgen. Maar ook om eventueel daaruit voortgekomen gedragsproblemen zoals aai-agressie of het niet laten kammen, op te kunnen lossen. Bij een trimbehandeling wordt tevens gevraagd naar de gezondheid van de kat en beoordeeld. Bij vermoeden van ziekte, gebitsproblemen, artrose e.d. zal ik u doorverwijzen naar een dierenarts. Uiteraard wordt ook de vacht beoordeeld en met u besproken welke behandeling nodig is. Daarbij worden nagels, oren, ogen en gebit nagekeken.

Onderstaand treft u de uitleg aan van de verschillende behandelingen.

Ontwollen
Dit is het uitdunnen van de vacht en eventueel verwijderen van kleine klitjes.
Hierbij wordt overtollig/oud (wol)haar met diverse kammen uit de vacht verwijderd. Hierbij wordt niet al het (wol)haar uitgekamd, zodat de functie van de vacht wordt behouden.

Wassende kat

Scheren
Als de vacht veel grote klitten heeft, aan het vervilten is (de vacht voelt dan “wattig” aan) of de vacht is vervilt, dan kan dit niet meer met kammen weggehaald worden. Door het gebruik van de tondeuse kan de probleemvacht pijnloos verwijderd worden.
Scheren kan ook een optie zijn bij vachten die nagenoeg niet klit of viltvrij te houden zijn. 1 tot 3x per jaar preventief scheren van de vacht kan dan uitkomst bieden.

Combinatie ontwollen en scheren
Niet altijd hoeft de vacht compleet geschoren te worden en zal dan daar waar de vacht op orde is of middels ontwollen en ontklitten weer in orde gemaakt worden. Alleen de probleemzones zullen dan geschoren worden..

Trim Wijzer behandeling
Een trim Wijzer behandeling bestaat uit een trimbehandeling met aansluitend een gedragsconsult (zie Kattengedragstherapie voor de aan te vragen consulten). Het is niet mogelijk om de trimbehandeling te combineren met een volledig consult of volledig consult Plus.

Net als bij gedragstherapie is ook het trimmen van honden relatief normaal. Voor katten zien veel eigenaren ook hier steeds meer het nut van in. Omdat honden en katten andere dieren zijn is een trimster speciaal voor katten dan ook niet zonder reden en zeker aan te bevelen. Daarbij wordt de kat bij u aan huis behandeld en zonder narcose.

Als u op deze website niet kunt vinden waar u naar op zoek bent of zijn er vragen, neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.